Maandag 9 maart 2020
HERMAN VAN VELZEN
door Theo Roes uit Doetinchem

Herman van Velzen was veertig jaar lang een fenomeen in de Achterhoek. Bedenker Frans Roes (1902-1974), horlogemaker van beroep, schreef naar schatting tweeduizend dialectverhalen in de Graafschapbode. Hij creëerde daarvoor het dorp Koolhoven, naar het evenbeeld van zijn woonplaats Hengelo. Bezembinder Aornt Peppelenkamp was de hoofdpersoon in vele van die verhalen.
De 85-jarige Theo Roes buigt zich over de nalatenschap van zijn vader Herman van Velzen, pseudoniem voor Frans Roes. Inmiddels is junior 84 en nog steeds intensief bezig met de nalatenschap van zijn vader. ,,Ik had nog zoveel met hem willen bespreken. Het bundelen en bewerken van zijn verhalen is toch een soort van verwerking. Soms word ik emotioneel tijdens het lezen. Dan zie ik hem zo weer voor me, schrijvend aan de keukentafel.’’ Vijf boeken met verhalen van zijn vader heeft hij inmiddels samengesteld.
Sinds 2002, toen de honderdste geboortedag van zijn vader werd gevierd, is Roes intensief bezig met de literaire nalatenschap van zijn vader. Hij is een echte fan. ,,Mijn vader heeft een prachtig beeld nagelaten van de sociale ontwikkeling van de Achterhoek. Hij kon mensen heel raak typeren en was een intelligente man met veel humor.’’

De lezing wordt na een korte jaarvergadering gehouden in de toneelzaal van het Koningin Beatrixcentrum, Kon. Wilhelminastraat 12, 7031 AC Wehl.
De avond start om 20.00u en is voor leden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen €2,50

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rondleidingen

De Oudheidkundige Vereniging Wehl verzorgt op verzoek rondleidingen door het dorp Wehl. Onder leiding van een gids wordt een wandeling gemaakt langs historisch markante plekjes in het dorp.

Bij belangstelling graag contact opnemen met voorzitter Winfried Alofs

Lezen van oud schrift voor beginners

Bij voldoende belangstelling zal er deze winter door het streekarchivariaat De Liemers en Doesburg weer een cursus "Lezen van oud schrift voor beginners" worden gegeven.
De cursus wordt gegeven op een dinsdagavond en om de twee weken van 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur. We beginnen in november.
De locatie is de studiezaal van het streekarchivariaat in Doesburg (Nieuwstraat 4).
De kosten bedragen € 75,00 per persoon. (Inclusief koffie/thee)
De cursus kan in overleg eventueel op een andere locatie worden gegeven, bijvoorbeeld in een ruimte van een oudheidkundige/historische vereniging indien er uit die plaats veel deelnemers zijn.
Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.
De cursus wordt door ondergetekende gegeven en bestaat uit tien lesavonden.

Aanmelden kan via sald@freeler.nl, telefonisch: 0313-481319 (streekarchivariaat locatie Doesburg), of via alexkoster@hotmail.nl.

• Fiets- en wandelroute Wehl en Nieuw-Wehl
Op donderdagmiddag 2 april vond in aanwezigheid van wethouder van der Meijs de feestelijke presentatie plaats van twee nieuwe fiets- en wandelroutes in het buitengebied rondom Wehl en Nieuw-Wehl. Deze routes zijn samen met bewoners gerealiseerd in het project ‘Trots op onze Streek ’.

Fiets- en wandelroutes
In het buitengebied rondom Wehl en Nieuw-Wehl is een fietsroute van ruim 25 kilometer uitgezet langs cultuurhistorisch interessante plaatsen. Ook zijn er twee nieuwe gemarkeerde wandelroutes. Eén rondom Nieuw-Wehl (6 km) en één in het Wehlse Bos (9 km). Op vier verschillende plaatsen zijn informatieborden geplaatst. De folders van de fiets- en wandelroutes zijn te koop bij de Oudheidkundige Vereniging Wehl, Warenhuis Frans Jansen, Cafetaria Mini Resto 't Spaontje en Cafetaria Snack Town voor 1,- per stuk.

Trots op onze Streek
In het project Trots op onze Streek werkt de gemeente Doetinchem samen met actieve bewoners en Stichtingen als de Vrienden van het Wehlse Bos en Landschap en de Oudheidkundige Vereniging Wehl aan het meer zichtbaar en beleefbaar maken van de streekeigen cultuurhistorie.

Volg Oudheidkundige Vereniging Wehl op Facebook

• Boerderij- en veldnamen in Wehl
In oktober 2014 is het boek Boerderij-en veldnamen verschenen

• 100 Jaar s.v. Concordia Wehl